Eric Orsenna, lid van “l’Académie française” heeft een reeks van 5 boeken over de Franse taal en grammatica geschreven. Eén daarvan, namelijk “La grammaire est une chanson douce” heeft de derde graad vorig schooljaar gelezen. Het vertelt onder andere over het romantisch huwelijk tussen het zelfstandig en het bijvoeglijk naamwoord. Met het boek “Les chevaliers du subjonctif” wordt het verhaal uit de doeken gedaan van de eilandengroep der Franse grammatica, waarin elk eiland zijn eigen bijzonderheden heeft. De 12de klas neemt dit jaar het eiland van de “le subjonctif” onder de loep en onderzoekt waarom de bewoners van “l’indicatif” hier zoveel moeite, of weerstand tegen hebben… We lezen fragmenten uit het boek om de ware aard van “le subjonctif” uit de doeken te doen, en zo dieper op ons te laten inwerken.