.

Handen, Hart en Hoofd

In de tweede zevenjaarsfase (van 7 tot 14 jaar) ontdekken de kinderen de schoonheid van de wereld in al haar facetten. Dat geeft hen de moed en de zin om zélf aan het werk te gaan, om zélf de wereld te leren kennen. Na de geborgenheid van de kleuterklas gaan in het lager de deuren en vensters naar de wereld steeds verder open.

Bij ons gaat school niet alleen om het cognitieve. Kunstzinnige vakken komen aan bod, maar het kunstzinnige zit ook verweven in veel cognitieve vakken en helpen de kinderen zo de leerstof met hun hele wezen te beleven. Lichamelijke beweging is ook iets wat in vele vakken toegepast wordt, zeker bij de jongste kinderen. Verder staat de holistische ontwikkeling van het kind centraal in onze pedagogie, we richten ons zowel op de handen en het hart als op het hoofd in het ondersteunen en (op)voeden van de kinderen.

Periodeonderwijs

In ons periodeonderwijs behandelen we een vak gedurende enkele weken tijdens de eerste twee lesuren van elke dag. Door zo intensief aan de slag te gaan met een vak is het makkelijker voor het kind om zich ermee te verbinden en het te bevatten. Na deze ochtendperiode komen dan andere vakken aan bod. Zo wordt er bijvoorbeeld soms gekozen om bij wiskunde meetkunde te behandelen tijdens een ochtendperiode en rekenen tijdens het vakuur.

Thema

Verhalen spelen een belangrijke rol in het ontdekken van de wereld. Elk leerjaar heeft zijn eigen thema’s, passend bij de ontwikkelingsfase: sprookjes in de eerste klas, fabels en legenden in de tweede,  het oude testament in de derde en de Noorse mythologie in de vierde klas, Oude Culturen en Griekse Mythologie overheersen in de vijfde klas terwijl Romeinse Mythologie en de Middeleeuwen in de zesde klas centraal staan. Die verhalen zijn ‘voedsel’ voor het beeldend denken en het gevoelsleven. Via verhalen treden ze zo geschiedenislessen binnen.

In het Leerplan Cultuurbeschouwing kan je meer lezen over de achtergrond hiervan.

Jaarfeesten

Net zoals in het Kleuterhuis, biedt ritme ook hier een houvast voor de kinderen. Op jaarbasis helpen de jaarfeesten de kinderen verbinden met de natuur en haar ritmes maar ook met elkaar en de leerkrachten.

mei 2024

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Schakel je pop-up blokkeerder uit om onderstaande links actief te maken.